Vejen til Mellemøsten

Som nogle ved, kørte jeg lastbil i mange år. Jeg var så heldig at være en af de første kvindelige lastbilchauffører, der kørte mellem Danmark og Mellemøsten.

Her kan du se og høre foredraget om min sjette og sidste tur i 1986, ovenikøbet med min mor Lisken som passager.

Videoen varer ca. 1½ time.


Vejen til Mellemøsten som bog

Min gode ven og kollega Frantz Schrum har skrevet en bog med historier fra mange af chaufførerne fra dengang. Jeg har også bidraget med et kapitel. Bogen kan stadig købes, fx her:

https://www.williamdam.dk/vejen-til-mellemoesten__248433

Vejen til Mellemøsten: Den sande historie
Af: Frantz Schrum

Omtale:
Frantz Schrum og hans kolleger har slidt mange tusinde kilometer asfalt fra Danmark til det gamle Østeuropa og videre ud i Mellemøstens store sandkasse fra Syrien og Jordan til det daværende Persien, Bagdad, Riyadh og Saudi Arabien. Mens den Kolde Krig lurede og russerne holdt Østeuropa i et jerngreb kørte chaufførerne intetanende ind i Tjekkoslovakiet mens russerne buldrede frem i deres store tanks fram og intervenerede landet. I 1968 var de danske chauffører vidner til en førstesekretær for kommunistpartiet ved navn Alexander Dubcêk, fik sat Tjekkoslovakiet på den anden ende i forsøger på at gennemføre en fredelig revolution. Russerne krummede ikke et hår på de danske chaufførers hoved. Men Forsvarets Efterretningstjeneste stod klar med notesblokken når chaufførerne vendte hjem fra deres mission.

Man må spørge sig selv, hvilken chaufførhar ikke kysset og kærestet med Rosa og Danuta på “Na Stare Posta”. Hvem har ikke fået asfaltkuller og drukket igennem et døgn eller to for at stå strabadserne igennem.

Det er et stykke dansk kulturhistorie om de store mænd og kvinder, der satte sig bag rattet og trådte sømmet i bund. Det er deres historier. Deres erindringer med sprogblomster og brændevin serveret råt for usødet.